Αρχική

Ιστορικό

Εκπαιδευτικό προσωπικό

Οι Μαθητές

Εθελοντισμός Προσφορές

Αρχείο Φωτογραφιών

Σχόλια του τύπου

Σύλλογος γονέων

Εκδηλώσεις

Επικοινωνία Χρήσιμες συνδέσεις

Ιστορικό

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Το 2° Δημ. Σχολείο Σαλαμίνας είναι σήμερα το μεγαλύτερο απ' όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού. Λειτουργεί με 12 τμήματα διδασκαλίας, ένα τμήμα Ένταξης και 3 τμήματα Ολοήμερου Σχολείου και έχει 260 μαθητές.

Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του δεν είναι απόλυτα γνωστή. Στο αρχείο του Σχολείου όμως βρέθηκαν Μαθητολόγια και Γενικοί έλεγχοι από το σχολικό έτος 19908-09, βιβλία που σήμερα βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο Σαλαμίνας.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το σχολείο στεγαζόταν σε μισθωμένους χώρους της Σαλαμίνας, μέχρι το 1930 όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος όροφος του δημόσιου κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ακόμα και σήμερα.

Οι πληροφορίες που έχουμε για την ανέγερση του κτιρίου είναι σημαντικές καθώς στο σχολείο βρέθηκε και υπάρχει ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο με τον τίτλο: «Πίναξ λεπτομερής των τε εσόδων και εξόδων δια την ανέγερσιν του εν Σαλαμίνι διδακτηρίου από της ενάρξεως μέχρι της 1ης Αυγούστου 1930.»

Από το παραπάνω βιβλίο φαίνεται ότι για την ανέγερση του σχολείου είχε συσταθεί μια επκροπή (η Διδακτηριακή επιτροπή, όπως λεγόταν) η οποία φρόντιζα για τις εργασίες που έπρεπε να-γίνουν κατ διαχειριζόταν τα χρήματα που διατέθηκαν για ^co σκοπό αυτό. Ένα μέλος της επιτροπής αυτής ήταν ο Θεμιστοκλής Παπασωτηρίου (ο γιατρός Σούρμπας), ενώ από το παραπάνω βιβλίο συμπεραίνεται ότι μέλη της ήταν επίσης ο Αχιλλέας Βενετσάνος και ο Αθανάσιος Γαλέος.

Η παραπάνω επιτροπή φαίνεται ότι έκανε πολύ σωστά τη δουλειά της αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες στο 1° όροφο με το ποσό των 788.253 δραχμών αν και ο προϋπολογισμός του έργου έφτανε το 1.800.000 δρχ. Το ποσό των 78S.253 δρχ. που διατέθηκε συγκεντρώθηκε από πολλές πηγές. Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν:

344.826 δρχ. από επιχορήγηση του κράτους.

234.000 δρχ. από εισφορά της τότε Κοινότητας Σαλαμίνας. 28.195 δρχ. από χρήματα που απέστειλαν Σαλαμίνιοι μετανάστες από την Αμερική.

55.000 δρχ. από εισπράξεις Σχολικής γιορτής.

134.207 δρχ. από έρανο που έγινε ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού. Στον έρανο συνεισέφεραν 336 Σαλαμίνιοι, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο βιβλίο, με ποσά που κυμαίνονται από 5 μέχρι 15.000 δραχμές.

Με τα παραπάνω χρήματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον 1° όροφο και περίσσεψαν και 7.975 δρχ.


 

Οι εργασίες συνεχίστηκαν και, μετά την ανέγερση και του 2ου Ορόφου, στεγάστηκαν στο κτίριο το 2° Δημοτικό Σχολείο και το 3° Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας.

Την τριετία 1937-1940, με διευθυντή τον κ. Γρηγόρη Παπανικολάου, έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 6 στρεμμάτων που βρισκόταν ανάμεσα στο κτίριο και στη σημερινή Λεωφόρο Σαλαμίνας. Τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης χειρίστηκε ο Σαλαμίνιος Δικηγόρος Ανδρέας Σαλτάρης.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το 2° Δημοτικό Σχολείο σταματά να στεγάζεται στο υπάρχον κτίριο γιατί αυτό μετατρέπεται από τις αρχές κατοχής σε νοσοκομείο. Μετά την απελευθέρωση λειτουργεί πάλι ως σχολείο και σταδιακά στεγάζονται στο ίδιο κτίριο άλλα τρία σχολεία: Το Αντιτραχωματικό Σχολείο Σαλαμίνας* (πρωί μαζί με το 2° και το 3ο), το Γυμνάσιο (απόγευμα) και η Σχολή Μηχανικών (βράδυ).

Το 1958 προέκυψε η ανάγκη να περιτειχιστεί με μανδρότοιχο η έκταση των 6 στρεμμάτων της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η απόφαση πάρθηκε στις 3 Μαΐου 1958 σε κοινή συνεδρίαση των σχολικών εφορειών των 5 σχολείων που στεγάζονταν στο κτίριο δηλαδή των:

2ου Δημ. Σχολείου   (Δντής Γρηγόριος Παπανικολάου)

3ου Δημ. Σχολείου    (Δντής Μηνάς Γουναρίδης)

Αντιτραχωματιου    (Δντής Κωνσταντίνος Μιχαλάκης)

Γυμνασίου               (Δντής Ιωάννης Γαλετάκης)

Σχολής Μηχανικών (Δντής Πολ. Φραγκούλης)

Στη δαπάνη συμμετείχαν οι σχολικές επιτροπές των παραπάνω σχολείων (35.000 δρχ.), ο Δήμος Σαλαμίνας (15.000 δρχ.) και το Υπουργείο Παιδείας (40,000 δρχ.),

Στις 26 Ιουνίου 1960 γίνεται από τη Σχολική Εφορεία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας (Νικ. Παπαϊσιδώρου, πρόεδρος, Αλέξανδρος Ελευσινιώτης, ταμίας και Γρηγ. Παπανικολάου, Δντής του Σχολείου - Γραμματέας) μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατασκευή κερκίδων στο γυμναστήριο του Σχολείου.

Σημαντικές εργασίες έγιναν επίσης στο σχολείο στα χρόνια που ακολούθησαν με Διευθυντές τον κ. Λάμπρο Τσιλιβίγκο, Κων/νο Τσιλιβίγκο, Χριστ. Μπερή κ.α. Διευθυντές του Σχολείου διετέλεσαν επίσης η κ. Τασία Δουμένη και η κ. Αικ. Ρούσση.

Μετά την κατάργηση του Αντιτραχωματικού σχολείο, αφού εξέλειπαν οι λόγοι λειτουργίας του, περίπου το 1960, και την ανέγερση σχολ. κτιρίων του 3ου Δημ. Σχολείου περίπου το 1968, του Γυμνασίου περίπου το 1970 και της Τεχνικής Σχολής το 1985, το κτίριο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το 2° Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας.


 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, και μετά την ίδρυση του Αθλητικού Συλλόγου ΤΕΛΑΜΩΝ, κατασκευάστηκε από τον Τελαμώνα το γήπεδο μπάσκετ και Βόλλεϋ του Σχολείου και τα αποδυτήρια, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από το Σύλλογο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε κατασκευάστηκε το κλειστό γυμναστήριο Σαλαμίνας.

Το 1985 (επί δημαρχίας Βαγγ. Αστράκου) σε τμήμα της αυλής του Σχολείου κατασκευάστηκε το κτίριο που στεγάζει το 2° Νηπιαγωγείο Σαλαμίνας και το 1994 (επί δημαρχίας Αθ. Μακρή) η αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου η οποία μέχρι το 2002 χρησιμοποιούταν από κοινού και από το Σχολείο και από το Δήμο. Το 2003, με απόφαση του Δημάρχου κ. Ευάγγ. Αγαπίου παραχωρήθηκε αποκλειστικά στο Σχολείο. Σήμερα η αίθουσα αυτή έχει διαμορφωθεί σε ένα μικρό αμφιθέατρο που καλύπτει τις ανάγκες των εκδηλώσεων του Σχολείου αλλά και άλλων φορέων.

Στους χώρους του σχολείου έχουν φιλοξενηθεί ακόμη οι πρόσκοποι Σαλαμίνας, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σαλαμίνας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σαλαμίνας και άλλοι φορείς.

Τελευταίες σημαντικές εργασίες συντήρησης και επισκευής του
Σχολείο έγιναν το 1983 και το 2003 με αποτέλεσμα το Σχολείο, παρά
τα 75 χρόνια που έχουν περάσει από την ανέγερση του να βρίσκεται σε
άριστη κατάσταση.        -—       

Μετά το 1980 διευθυντές του Σχολείου έχουν διατελέσει ο κ. Βασ. Γρατσίας η κ. Αικατ. Παπαϊσιδώρου - Μακρή, ο κ. Χρ. Τσίνζας, η κ. Δήμητρα Παπασωτηρίου και ο κ. Γ. Τσάμης.

*Την εποχή εκείνη πολλοί μαθητές των σχολών της Σαλαμίνας είχαν προσβληθεί από την ασθένεια τράχωμα των ματιών, ασθένεια ιδιαίτερα μεταδοτική. Για να μην έρχονται σε επαφή οι ασθενείς με τους υπόλοιπους μαθητές, ιδρύθηκε και λειτούργησε σχολείο αποκλειστικά γι' αυτούς.

© Copyright Αθανάσιος Παπαθανασίου 2008